ceturtdiena, 2013. gada 7. marts

R.Blaumanis Purva bridējs

Tests
R.Blaumanis
Purva bridējs

1.Kāds tēls tiek raksturots ar šiem vārdiem?
„...pārlaida acis pār jaunekles gaišpelēkā, vilnainā kleitā ģērbto stāvu un ļāva saviem mirkļiem ar labpatikšanu pakavēties pie ........zeltainiem matiem, kuri divās garās bizēs bij sapīti.”

a)Kristīne
b) Emma
c)Ede
d) Astas madāma

2.Kur atrodas R. Blaumaņa tekstā raksturotā vieta?
„Kumode bija liela, ar spīdošiem misiņa atvelkamiem un no magonkoka, kurš aiz vecuma jau gluži tumšs bija kļuvis. Šī istabas lieta acīm redzot agrāk bij rotājuse lepnākas telpas. Tāpat pāris krēslu ar nobālējušiem katūna sēdekļiem, kapargriezuma bilde pie sienas un gaišs, dīvaini puķots gultu aizkars likās nākuši iz kungu istabām. Šie pagājušu laiku liecinieki piešķīra istabiņai savādu, godīgu izskatu, kuru vēl pavairoja visur redzamā spodrība.”

a)muižas kroga otrais stāvs
b)Ķezberu mājas goda istaba
c)Alaines muižas ēdamtelpa
d)dārznieka māja

3.”«Es nezinu, kas tas ir, tiklīdz viņa tuvumā esmu, manī saceļas tāds kā naids uz viņu un man gribas vai ar katru vārdu rādīt, cik nepatīkams viņš man ir. Man viņš izliekas kā slīcējs. Viņš pieķeras pie katra nieka vārdiņa. Pie dārza stūra jau tā bija, kā kad mani gribētu uzrunāt. »”

Kristīne raksturo-
a)Edgaru
b) Akmentiņu
c)baronu
d)sulaini

4.Cik gadus Edgars bija pavadījis prom no Alaines muižas?

a) 5
b)4
c)3
d)1

5. Kāds tēls tiek raksturots ar šiem vārdiem?
„Jauns, zaļoksns vīrietis ar veselīgu ģīmi, garām, gaišām ūsām un ļoti sarkanām lūpām sēdēja pie loga. Gaišais, smalkais vadmalas uzvalks stāvēja viņam ļoti dienīgi, stāvā elsiņa krāga, ap kuru kļāvās melna, vienkārša slipsa, bija balta kā sniegs.”

a) Edgars
b)Akmentiņš
c) barona jaunākais brālis
d) sulainis

6.Cik Edgaram ir gadu?

a) 21
b) 22
c) 37
d)23

7. Kādas mājas tiek raksturotas noveles tekstā?
„Dzīvojamā ēka no sarkaniem ķieģeļiem un gandrīz ar tikpat lieliem logiem kā barona māja. Un visas citas ēkas labā kārtībā un visapkārt tāds spodrums un glītums!”

a)Alaines muižas māja
b) dārznieka māja
c)Ķezberi
d)skolotāja māja

8. „Viņa gara acu priekšā parādījās mazs skuķis ar brūnganiem, sārtiem vaigiem, skaistām, rožainām austiņām, kurās sudraba auskari spīdēja, un mazām, drusku netīrām, bet mīkstām rociņām...”

Tā ir..
a) Asta madāma
b)Liepiņ jaunkundze
c)Kristīne
d)Margita

9.Kas ir šis tēls?
„Viņš izturējās līdzīgi zēnam, kas ilgi dzenātu putniņu pēdīgi dabūjis rokā un nu nevar noturēties savā priekā, salauztos spārnus ar maigu roku nenoglaudījis.”

a)Akmentiņš
b) Edgars
c) Vīskrelis
d)barons

10.Pēc cik nedēļām tika norunāts dzert kāzas Akmentiņam ar Kristīni?

a)1
b)2
c)3
d)4

Atbildes
1.a
2.d
3.b
4.c
5.b
6.d
7.c
8.d
9.a
10.c

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru