sestdiena, 2013. gada 16. februāris

R.Blaumanis Purva bridējs I

R.Blaumanis











Purva bridējs

Uzraksti, kas , tavuprāt, ir purva bridējs!
 ...................................................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................
Lasi R.Blaumaņa noveles tekstu un atbildi uz jautājumiem!

Alaines muižas dārzā šur tur starp biezajiem zaļumiem mirdzēja baltās maija rozes. Arī kaktā, kur dārznieka mājas sarkanā siena sadūrās ar augsto sētu, liels krūms stāvēja pilnos ziedos. Garš, kupls zars sniedzās līdz pat atvērtam logam un piemetās pa reizei viegli viegli pie viņa rūtīm. Smalka smarša pildīja istabiņu, kurā Kristīne nupat ienāca un, dziesmu grāmatu uz galda nolikdama, mātei pretim nosēdās.

Izlasi R.Blaumaņa tekstu un uzzini Kristīnes un viņas mātes sarunas tematu!
1.

Kad Kristīne iegāja «otrā galda» ēdamistabā, kura atradās blakus muižas ķēķim, kučiers jau sēdēja un ēda. Edgars stāvēja durvīs, kas veda saimnieces istabā, un sarunājās ar sirmo saimnieci. Kristīni pamanījis, viņš ātri apgriezās, piegāja pie galda un gribēja kučieram līdzās nosēsties. Bet, redzēdams, ka Kristīnei nebija ko sēdēt, viņš iesteidzās saimnieces istabā un iznesa no tās krēslu.«Ko nu... es jau gan pate...» viņa sajukuse nomurmināja un apsēdās. Varēja manīt no viņas sakniebtām lūpām un drusku steidzīgās rīkošanās ar telēķi, ka viņa negribēja nosarkt. Arī Edgars apsēdās. Mierīgi viņš sev uzlēja zupu uz telēķa un ēda, nevienā neskatīdamies.

Izskaidro vārdus – „kučieris”, „sajukuse”, „telēķis”!

Izlasi R.Blaumaņa tekstu un uzzini sulaiņa, kučiera, Edgara, Kristīnes sarunas tematu!


2.
«Jūs... Sie regen sich auf... tad labāk lai paliek,» sulainis dzestri atbildēja, barona lepno toni meistariski pakaļ darīdams. «Lūdzu, aiznesiet madāmai šo glāzi arī.»
Kristīne paņēma Šampaņas vīna pudeli un pilno glāzi, Viskrelis attaisīja durvis, un skuķis izgāja mazajā gaņģī, kas veda uz ķēķi. Atkal durvis aizvēris, viņš nomauca ātri cimdus un nometa tos dusmīgi zemē.«E!» viņš izgrūda, zobus sakodis. Tad viņš sāka nokopt galdu.

Izskaidro vārdus – „sulainis”,
„ dzestri”, „barons”. „madāma”, „skuķis”,
„gaņģis”, „ķēķis”!

Izlasi R.Blaumaņa tekstu un uzzini, kas noticis noveles tekstā!


3.

«Feins nu gan viņš nav. Sakiet: veikls, drošs, iznesīgs, labs, skaists - manis dēļ vēl kaut ko, - bet tikai ne feins. Feini zēni vis neguļ uz biljarda galda un neliek kroga mušām tā ap savām vaļējām mutēm dancot kā viņš.»

«Man arī viņš patīk,» Emma atzinās, «bet skaists viņš tomēr nav. Ģīmis it kā no divām daļām salikts. Piere, acis, deguns - sacīsim: skaisti. Bet mute, bet lielie vaigu kauli, bet ausis - -»

Izlasi R.Blaumaņa tekstu un uzzini, kurš no tēliem tiek raksturots!

4 komentāri: